HTML

BinaryWorld

Feketén-fehéren. A világ.

Friss topikok

Linkblog

Amatőrökre nem szavazok, viszlát MDF!

2010.01.04. 11:38 Manyizga (törölt)

A kormányzati benzintender-tervezet felelőtlen volt, nem vett figyelembe nemzetbiztonsági szempontokat. A tender miatt sérült a nemzetbiztonsági érdek - mondta vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján az MDF rendészeti kabinetjének vezetője.

Dézsi Mihály kijelentését azzal indokolta, hogy a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálat és az összes egyéb rendészeti szerv által használt jármű rendszámainak listája a tender miatt az osztrák OMV birtokába került. Hozzátette, hogy a rendszámok birtokában nyomon lehet követni, hogy a szakszolgálatok éppen hol és milyen tevékenységet végeznek. (idézet innen)

Nem akarom elkeseríteni a múltba révedő, lassan a Parlamentből is kikopó MDF-et, de a MOL már messze nem magyar. Nagyon nem. Előbb utána kellene nézni a témának, mielőtt ilyen elhamarkodott kijelentéseket tesz valaki. Segítek egy kicsit.

A MOL tavalyi tulajdonosi szerkezete az ábrán látható:

Forrás: MOL (2009. szept. 30.)

Ebből láthatóan külföldi tulajdonosi arány: 25,8+21,2+7+7,3+5,7+5+3+3 (ha az OTP-t magyarnak vesszük, hehe...). Ez összesen: 78% KÜLFÖLDI tulajdonos a MOL-ban.

Jó reggelt, MDF! Rátok biztosan nem fogok szavazni, mert nagyon amatőrök vagytok. :)

 

2 komment

Nem kéne gúzsba kötni a magyar mezőgazdaságot!

2009.12.22. 14:21 Manyizga (törölt)

"Szakértők szerint a foglalkoztatási helyzet lényeges javulása csak egy radikális mezőgazdasági fordulattól várható: a birtokméretek megtöbbszörözése, a bérlőként termelők földtulajdonhoz juttatása, az intenzív, belterjes, nagyüzemi gazdálkodás térnyerése alacsonyan képzett százezreknek adna legális munkahelyet."

Idézet innen.

Nem sok mindent nem lehet hozzátenni. Jó lenne, ha végre engednék a magyar mezőgazdaságban benne lévő potenciált hatékonyan dolgozni. Nem visszafogni, és "mezőgazdasági vontatóval behajtani tilos!" táblákkal védekezni "ellene".

 

 Az osztrák mezőgazdasági termelők már a Kálvin-téren parkolnak. Behajtani tilos tábla ide, vagy oda. A buszmegállóban.

 

Szólj hozzá!

Roma állítás többet ér, mint egy országgyűlési képviselői állítás?

2009.12.18. 11:57 Manyizga (törölt)

Nem tudom, hogy mi a különbség, de a hevesi romaverő rendőröket (fegyelmi után, még bírósági ítélet nélkül) gyorsan felfüggesztették, majd el is bocsájtották a Rendőrség kötelékéből.

Ellenben Révész Máriuszt elverő rendőröket első fokon felmentette a bíróság, mert "bár falaztak a valódi tetteseknek", nem ők voltak az elkövetők.

Fantasztikus, hogy ennyire előjön a "fővárosi fensőbbrendűség" itt is. A fővárosi rendőrök "korrekten" összebeszélve, a bíróság előtt következetesen feledékenynek tettetve magukat megússzák a büntetést (noha felelős egyértelműen a parancsnokuk ilyen esetben IS). Viszont "szegény vidéki kollégák" még erre se voltak képesek. Nem tudtak egységesen ne emlékezni, mi is történt valójában. (Mindkét esetben egyetlen sértett állt a több elkövetővel szemben.)

Valahogy ebből az jön össze tanulságképpen, hogy egy roma szava és testi épsége többet ér egy országgyűlési képviselőénél. Bírósági ítélet és pártszimpátia nélkül is.

Akinek nem lenne egyértelmű: természetesen nem feltételezem, hogy a roma vagy a képviselő nem mondott volna igazat. Sőt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz bulvár rendőrség bíróság ítélet roma képviselő felelősség ügyészség verés jogtalanság felmentés felfüggesztés jogegyenlőség révész máriusz felelősségrevonás országgyűlési

Vérszemet kaptak a postások is

2009.12.15. 10:28 Manyizga (törölt)

Úgy tűnik, nem csak a vasutasok, hanem már a postások agyát is megtámadta valami kór. (A vicc alapján rendőrök még csak most jönnek! :) )

Már ők is követelik, hogy a postai ingatlanok eladásából kapjanak fejenként 100.000 Ft-ot. Újabb állami cég dolgozói követelőznek, hogy több jusson nekik a közösből. Nem elég, hogy a fizetésüket a versenyszférában dolgozók adójából fizetik. Most még a - szintén adókból felépített - ingatlanvagyonból is pénzt akarnak.

Már régen megfigyeltem, hogy sztrájkolni, csak állami cégnél dolgozók sztrájkolnak. Mert csak ott nem törik le a sztrájkot LEGÁLIS módon a munkaadók és teszik ki a sztrájkban rész vevőket átszervezésre hivatkozva.

Nem kötelező ott és ennyiért dolgozni. Ha nem tetszik, lehet máshol próbálkozni. Ott, ahol tényleg kolbászból van a kerítés.

Szólj hozzá!

Címkék: posta sztrájk adó állami szakszervezet pazarlás közszféra versenyszféra jogtalan sztrájktörők

Vészesen fogy India vízkészlete

2009.08.13. 23:08 Manyizga (törölt)

Mi, magyarok, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy van víz a földben, csak egy kutat kell fúrni. (Ahogy az arabok vannak az olajjal most. Még.) Sajnos a víz is el tud fogyni:

Vészesen fogy India vízkészlete *

Index | 2009. augusztus 13.

Túl sok vizet fogyaszt India mezőgazdasága, nem bírja a természetes vízkészlet. Évente négy centit csökken a talajvíz szintje, hat év alatt több víz tűnt el, mint amennyi fél év alatt lefolyik a Dunán. A NASA Grace (Gravity Recovery And Climate Experiment) műholdpárosa, ami a Föld gravitációs mezejének változását méri, aggasztó adatokat közölt: lassan eltűnik a víz Indiából. Néhány napja az indiai kormány is egy hamarosan bekövetkező vízválság veszélyéről szóló közleményt adott ki, aminek realitását a műhold mérései megerősítik: évente négy centiméterrel csökken a talajvíz szintje India egyes részein. A legveszélyeztetettebb régió az ország északnyugati része, ahol Delhi, a főváros is található. hirdetés A meteorológiai adatok szerint az esőzés átlagos vízhozamában nincs számottevő változás, legfejlebb annak a területi, illetve az évszakokon belüli eloszlásával (egyre gyengébb a monszun hatása), a vízhiány oka tehát nem az, hogy kevesebb víz kerül be a rendszerbe, hanem az, hogy több kerül ki. Ennek fő oka a mezőgazdaság, azon belül is a rizstermelés, ami óriási mennyiségű vizet igényel. Ezt kutakból és folyókból szerzik be, és a vízkészletek, meg a természetes utánpótlás nem képes tartani ezzel a lépést. A NASA mérései szerint az elmúlt hat évben 109 köbkilométernyi víz tűnt el Északnyugat-Indiából, ami nagyjából hatvan Balatonnak, vagy a Duna 200 napi vízhozamának felel meg. A BBC-nek nyilatkozó [1] dr. Raj Gupta, a Science szakfolyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője azt mondta, félő, hogy a helyzet exponenciálisan gyorsulva fog tovább romlani, ahogy a régióban gyengébb monszunok és a gyakrabb szárazságok miatt egyre inkább rákényszerül a mezőgazdaság a föld alatti vízkészlet kizsigerelésére. Gupta szerint megoldást jelenthetne, ha a rizs helyett átállnának kisebb vízigényű növények, például kukorica termelésére, de ez elég problémás lenne az országban, ahol évezredes hagyományai vannak a rizs termelésének és fogyasztásának.

 

Forrás

2 komment

Nem csak a termőföld, a termés se lesz a miénk...

2009.07.31. 14:59 Manyizga (törölt)

Abdallah király, szaúdi uralkodó személyesen vette át a Szaúd-Arábia által Etiópiában felvásárolt több ezer hektár termőföld első terméséből származó rizsszemeket. Szaúd-Arábiához hasonlóan Kína, Dél-Korea és Líbia is termőföldeket vásárol fel szerte a fejlődő világban. Példájukat már befektetési alapok is követik, harmadik világbeli termőföldekbe fektetve pénzüket.

Akár kormányokról, akár magánbefektetőkről legyen szó, szemük előtt ugyanaz a cél lebeg: a növekvő világnépesség élelmiszer-igényének kielégítése. A növekvő népesség több élelmiszert igényel, a megművelhető területek és az élelmiszerek ára ezért emelkedni fog.

Az ENSZ becslései szerint 2005 óta 15-20 millió hektárnyi termőterületet vásároltak fel a harmadik világban más országok, illetve magánbefektetők. Ez az Európában mezőgazdasági művelés alatt álló terület egy ötödének felel meg.

Jacques Diouf, az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete, a FAO igazgatója "újgyarmatosításnak" nevezi a folyamatot, mivel a termőterületet felvásárló országok olyan országokban biztosítják maguknak mezőgazdasági termőterületek hozamát, amelyek maguk is termény behozatalra szorulnak.

Kína Kongóban vásárolt fel 2,8 millió hektárt pálmaolaj termelésre bio-üzemanyag előállításához. Líbia a nyugat-afrikai Maliban termeszt rizst 100 ezer hektáron. Katar Kenyában vásárolt fel több tízezer hektár termőterületet.
Az ellenállás ritkaságszámba megy. A Daewoo 3,2 millió hektárnyi, nagyjából egy Belgium nagyságú területet akart felvásárolni Madagaszkáron, de az egyebek között emiatt is kirobban utcai demonstrációk az elnök bukásához vezettek márciusban.

A befektetők a világ lakosságának az elkövetkező évtizedekben várható rohamos növekedésével párhuzamosan bekövetkező élelmiszerár-robbanásra spekulálnak. És már most nem csupán a harmadik világra összpontosítanak: a német Palmer Capital egy brit befektetővel együtt 211 millió eurós alapot hozott létre termőföldek felvásárlására Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban és Romániában.

Forrás

 

Szólj hozzá!

Kiút a jelenlegi gazdasági válságból

2009.04.22. 13:33 Manyizga (törölt)

Ilyen egyszerű lenne?

Innen másoltam: http://w.blog.hu/2009/04/22/balfeneken?fullcommentlist=1#c5621517

A kapitalizmus a jelenlegi formajaban sajnos nem stabil, rendszeresen konjunktura majd recesszio koveti egymast.

Az egyik elkepzeles a rendszer stabilizalasara a penzrendszer gyokeres atalakítasa. Roviden es a reszletes elemzes igenye nelkul:

A jelenlegi adossagra epulo rendszer nem tarthato fenn, ami talan sokkal nagyobb problema, mint az alacsony eletszínvonal. Ma a toke altal felszívott penzt bankhitellel potoljak, mely tulajdonkeppen a jovoben beígert bevetelek erteke a jelenben szamszerusítve, amit a bankoknak joga van penz formajaban kiadni, majd kamatostul visszaszedni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kamatos kamatok miatt a hiteligeny is exponencionalisan no, a kamatokkal megnovelt hiteltartozasok csak megnovekedett gazdasagbol fizethetok ki.

Az alapjovedelem-rendszer egyik variacioja szerint a kormanyzat visszavenne a bankoktol a penzkibocsatas jogat - ld. banki fedezetrata rendszere - es kamatmentesen maga bocsatana ki a gazdasag szamara szukseges uj fizetoeszkozt. A kibocsatott mennyiseg annyi es csak annyi, amekkora kulonbseg az orszag ossztermeke es a vasarloknak kibocsatott osszjovedelem kozott van, azaz ami a teljes megtermelt - es elfogyasztando! - produktum szetosztasahoz elegendo vasarloerot potolja. Az alapjovedelmet tehat nem adoztatasbol teremtenek elo, hanem a hitelintezetek profitszerzesi jogait vonnak meg. (A kemenyebb elkepzelesek szerint a kamatot mint olyat teljesen betiltanak.) A kibocsatott uj penzbol alanyi jogon jarna mindenkinek (a fizetese melle, ha dolgozik) mivel az osszjovedelmekbol meg nem vasarolhato „felesleges” termekebol (pl. elelembol) valo reszesedes egyetemes emberi jog, akar a letfentartashoz szukseges vizhez vagy levegohoz valo jog.

Joval szerenyebb merteku volna a penz elszivargasa a gazdasagbol, es nem kellene a termelo rendszernek folyamatosan novekednie pusztan a stabilitas erdekeben. A toke tovabbra is novekedhetne azonban a termelesbol es kereskedelembol eredo haszonbol, es a termelesben dolgozok is kereshetnek differencialtan. Az ujraeloszto, nivellalo rendszert kiprobalta mar az emberiseg keleten, es tragikus kudarcot vallott. Egy emberi fajra szabott gazdasagi modellben muszaly tag teret adni a vagyonosodasnak es a vagyonosodasi versenynek, kulonben elvesz a motivacio, es a meglevo rendszer is osszeomlik. Az is fontos, hogy az arakat tovabbra is a piac szabalyozza - a kozponti arszabalyozas nyugaton bukott meg a gyakorlatban a 60-as evekben…

Ez elkepzeleshez sok ellenerv is tartozik, a legsulyosabb talan az inflacio veszelye. A rendszer nagyon tag teret ad a demagog osztogato politikai mozgalmaknak, melyek gyorsan extrem magas inflaciot tudnak gerjeszteni fedezet nelkul kiosztott penzekkel. Ha tul nagy a penzkibocsatas merteke, akkor az inflacio megeszi a dolgozok tobbletjovedelmet, így sulyosan karosítja a munkamoralt. (Ahogy egyebkent ma is tortenik, csak most a bankok tomik szamolatlanul az uj penzt a befektetesi alapokba…). De nem egyeztetheto ossze a szabad kulkereskedelemmel sem, igy csak zart - esetleg vilagmeretu egyseges - gazdasagban kepzelheto el.

Erdeklődőknek indulópontok:
mises.org/money.asp
- C. H. Douglas: Social Credit
- fractional reserve banking / banki fedezetráta
- iszlám bankrendszer
- tőkeáttétes tőzsdei kereskedelem

Egy kifejtes:
www.richardccook.com/articles.php

 

Szólj hozzá!

A nap tanulsága

2009.01.28. 14:54 Manyizga (törölt)

Bumlizom a villamoson. Állok, bár van néhány ülőhely is. Felszáll két ifjú hölgy, ránézésre tini éveik utolsó negyedében lehetnek. Az egyikük kifejezetten arányos. Jó értelemben vett modellalkat. (Nem csontsovány és nem túl egzotikus arcú, hanem simán fiatal és szép. Bájos, félhosszú hullámos barna hajjal) Formás, hosszú lábakon elviharzik barátnőjével együtt mellettem és lehuppannak az előttem levő két üres helyre.

Egyből előveszi a telefont és mutat egy képet barátnőjének. Ő látszik rajta meg egy srác. A másik leányzó reagál:

- Igen, helyesek vagytok együtt! Anyukám szerint is szép pár vagytok!
- Igen? Ezt mondta?? néz rá büszkén a másik.
- Igen, és szerinte jó, hogy 4-5 évvel idősebb a srác nálad!
- 4-5-tel? (számol fejben) 12-vel idősebb. Most lesz 29!!! Ugye nem látszik rajta?!
- Nem dehogy!!! helyesel a másik hevesen.

 

Hahh, ezek szerint a csajszi 17 éves.

A nap tanulsága: korán nősültem. :))

Szólj hozzá!

Címkék: bkv utazás modell címlap lány villamos házasság ifjúság

A gázcsap és a vasutas

2009.01.08. 14:37 Manyizga (törölt)

A tavaly évvégi VDSZSZ sztrájk rávilágított arra, hogy milyen az, amikor egy - jogos vagy nem jogos - vitában, a vétlen fél (az utas) és a gazdaság többi szereplője szív a vitapartner helyett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedves sztrájkszerető vasutasok, az orosz-ukrán gázvitában kicsiny országunk is szív. Mert a két fél nem tud megegyezni, és mindkét félnek vannak jogai. Kötelességei meg áthághatóak. Érdekes helyzet, ugye? Remélem most már megértitek, miért nem jó, ha az eddig megszokott módon sztrájkoltok. Ha még mindig nem értitek, akkor remélem, hogy megfagytok. Szolidaritásból.

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazás máv sztrájk erőmű vasutas ipar pazarlás bioüzemanyag biogazdálkodás gázellátás olajválság munkabeszüntetés gázvita

Vasutas mondta: "Tiszta politika az egész!"

2008.12.23. 07:33 Manyizga (törölt)

Reggel - hála a sztrájk felfüggesztésének - csak 12 percet késett zónázó vonatom. A peronon állva egy jegyvizsgáló magyarázta a bizonyítványt egy idősebb hölgynek.

"Gyurcsány a munkavállalók pofájába röhögött a tárgyalásokon, amikor kivonultak a megbeszélésről! Tiszta politika az egész!"

"Nekünk jár a jutalom a Cargo eladásából, mert minden más cég eladásakor is részesednek a munkavállalók a bevételből!"

Itt elmondtam neki, hogy ez nem így van, de nem hitte el, nem értette meg. Látszott rajta, hogy TELJESEN agymosott.

Magyarázta, hogy 19(!) pontos követelésük van, nem csak a 250.000. De egyiket se akarják teljesíteni. Mondtam neki, hogy akkor lehetne arról az egyről lemondani, és cserébe kérni a másik oldalt,  hogy teljesítsen egyet. "Az nem úgy van! Nem alkuszunk!"

Igen, igaza van, ez már tisztán politikai sakkjátszma. Csak nem tudják magukról, hogy ők a táblán a sötét paraszt.

Szólj hozzá!

Címkék: utazás máv sztrájk vasutas pazarlás munkabeszüntetés sztrájktörők

Vasutas-sztrájk, avagy a Nagy Összeesküvés Elmélet

2008.12.22. 09:44 Manyizga (törölt)

Mint sokan mások, én is gondolkoztam már azon, hogy valójában kinek lehet jó egy sok munkavállalót (ti.: a vasúttal közlekedő, bejáró dolgozók) érintő sztrájk.

Mert az egyértelmű, hogy azokon a vasutasokon kívül, akik megkapnák a Weihnachtsgeld-et, vagyis a 250.000 nettó jutalmat, szarul végzett munkájukért, valakiknek nagy érdeke lehet az országbénítás mögött.

Aztán kibújt a szög a zsákból: a FIDESZ a sztrájkolók mellé állt. Bár alapvetően jobboldali beállítottságú vagyok, ezt először nem értettem. Miért jó egy jobboldali pártnak, a sztrájkolók mellé állni?!

Aztán rájöttem: mert ezzel további olajat lehet önteni a tűzre. Tovább tart a sztrájk, éleződnek az indulatok. Egyre többen és egyre több felől kérik-követelik, hogy legyen vége a sztrájknak. Előbb-utóbb olyan szintre is eljut a dolog, hogy törvényhozó-végrehajtó hatalom is intézkedik majd. Fizetni nem fognak, az biztos.

De a sztrájktörvényt majd úgy módosítják, hogy ne lehessen ilyen módon kitolni a kívülállókkal a sztrájkolók részéről. EZ pedig a gyáriparosok elemi érdeke. A gyáriparosok és vállalkozók, pedig, ha még nem tetszett volna erről gondolkodni: kapitalisták. Nekik az  az érdekük, hogy a munkaerő be tudjon járni dolgozni. Akkor is, ha sztrájkol a "kedves" vasutas. És az ő szavukra jobban fognak hallgatni, törvényhozói szinten, mert a kapitalisták termelik ki azt az adót, amelyik ezt az egész országot működteti. A MÁV-ot és az egész költségvetési szférát is...

 

3 komment · 1 trackback

Címkék: jövő utazás máv sztrájk vasutas pazarlás munkabeszüntetés

Billent a mérleg: kifelé a VDSZSZ sztrájkból

2008.12.19. 15:13 Manyizga (törölt)

Olvasom, hogy Gaskó István már azt nyilatkozta, "sajnos" karácsonykor is sztrájkolniuk kell. Ezt a szakszervezetet (VDSZSZ)-t ért politikai támadásokkal indokolta.

  1. Valóban egyre több kritika éri a - disznópörköltet evő - sztrájkolókat miniszteri, miniszterelnöki szintről. Felülről.
  2. Ismeretlen telefonáló felrobbantással fenyegette Gaskó urat. Alulról.
  3. Az utazóközönség százezres tömegei rázzák az öklüket a sztrájkolók felé. Középről.
  4. A mozdonyvezetők szakszervezetének vezetője "finom" kritikával illette a VDSZSZ-t, mivel országbénító sztrájkjuk következtében a közvélemény az összes szakszervezetet kezdi rossz szemmel nézni. Mellől.

Úgy vélem, a szakszervezet vezetője, ezzel a "kedves" gesztussal (ti. a karácsonyi sztrájkkal) , a maradék szimpatizánsaikat is elvesztették. Ott tartanak, ahol a náci Németország a háború második felében. Nem adhatják fel, mégha tudják is a lelkük mélyén, hogy nem nyerhetnek. Nem hátrálhatnak meg, mert akkor azonnal elsöprik őket. Így még van egy kis utóvédharc, de ... Vae victis.

Szólj hozzá!

Címkék: utazás máv sztrájk vasutas szakszervezet pazarlás munkabeszüntetés sztrájktörők

Vasutas- és repülőssztrájk tanulságok

2008.12.17. 11:17 Manyizga (törölt)

Szenvedő részese vagyok a jegyvizsgálók sztrájkjának, a repülőtériek sztrájkját csak a hírekből figyelem. Néhány gondolat és kérdés megfogalmazódott bennem a témában.

1, Amennyiben a VDSZSZ Szolidaritás (a sztrájkoló vasutas-szakszervezet) a MÁV Cargo eladási árából szeretne részesedést, akkor miért nem a MÁV Cargo cég működését lehetetleníti el a sztrájkjával? A tehervonatok ugyanis zavartalanul járnak az sztrájk alatt. Miért a MÁV Start fizető utasaival cseszik ki sztrájkjával?

2, A Budapest Airport üzemeltetője EU-állampolgár alkalmazottak felvételével letörte a sztrájkot. (Teljesen jogszerűen, ugyanis a magyar sztrájktörvény nem ismeri a sztrájktörés fogalmát sem, tehát nem is tiltja.) Ennek hatására mára már az eddig munkát megtagadók egyra nagyobb aránya veszi fel a munkát. Frappáns és hatásos válasz. :)

Valaki árulja el, hogy miért nem lehet a sztrájkoló vasutasok (kalauzok, kocsivizsgálók, stb.) helyett felvenni más EU-szakembert? Nem hiszem, hogy egy vonat közlekedtetése veszélyesebb és nagyobb szaktudást igényelne, mint egy repülőtéré...

6 komment

Címkék: index utazás máv címlap sztrájk repülőtér vasutas pazarlás munkabeszüntetés sztrájktörők

Frankhitel kicentizve. Na ez a gáz.

2008.11.24. 14:07 Manyizga (törölt)

A minap várakoztam a bankban ügyintézőre várva. Tőlem 3 ablakkal szólítottak két ügyfelet. Egy 25-30 körüli fiatalembert és (valószínűleg) az édesapját. A beszélgetés foszlányai eljutottak unatkozó fülembe:

Fiatalember (F): ... és akkor mit lehet tenni, hogy a hitelem törlesztőrészlete már 5-8 ezer forinttal több havonta, mint amire számítottam?

Ügyintéző (Ü): Át lehet váltani a svájci frankról más devizába, vagy forintra. Azért nem javasolnám az azonnal átváltást, mert most magas a frank árfolyama, és a forintkamatok sincsenek alacsonyan!

F: Értem. Dehát nem erről volt szó! Havi nyócezer?!?! (morogva pusmog apukájával) Egyébként meg nem kérek "hitelkártyát". Le szeretném mondani!

Ü: Természetesen, ahogy látom debit bankkártyáról van szó valójában. Máris kitölthetjük a nyomtatványt... addig is megkérdezhetem, hogy mi ennek az oka?

F: Persze. Már harmadszor hagyom el, és alkalmanként tízezerbe került a letiltás és a pótlás...

Itt magamban felcsuklottam: már harmincezret szórt el a srác, mert HÁROMSZOR ELHAGYTA a bankkártyáját?! Az ilyennek készpénzt se szabadna adni, nemhogy bankhitelt svájci frankban...

 

Szólj hozzá!

Nyugdíjakat számlára!!!

2008.09.15. 08:57 Manyizga (törölt)

Itt az ideje, hogy a nyugdíjakat is KÖTELEZŐEN folyószámlára fizessék, ne a Posta használja 3 napig, majd kiküldje egy postással!

Nekem ne jöjjön senki azzal, hogy "dehát nincs bankautomata a kistelepülésen lakó nyugdíjasnak", és azért nem lehet mindenkinél bevezetni! Ugyanis a nyugdíjasok is fizetnek közüzemi díjakat postai csekken. Ha a postára be tudnak caplatni a csekkeket befizetni, akkor már a pénzt is fel tudják venni ott, ha annyira kell nekik, nem elég az átutalás. Vagy akár a mozgópostákból.

A számlára utalással rengeteg költséget lehet megtakarítani. Kevesebb készpénzforgalom. A "pénzespostások" nem válnak rablások célpontjává, nem lépnek le időnként a pénzzel. Mellesleg a nyugdíjasoktól is nehezebb lenne elvenni az otthon tartott pénzüket kerítéstrükkel. Merthogy a bankban lenne...

 

11 komment

Suszter a kaptafánál, MÁV a váltónál maradjon!

2008.09.08. 11:06 Manyizga (törölt)

Stabilizálódni látszik a MÁV-zenekar
A Siemens szponzorációja is hozzájárult ahhoz, hogy a következő három évben is működhessen a MÁV-zenekar. Az együttes idei költségvetése 350-400 millió forint között alakul, amiből 280 milliót a MÁV, a többit a Siemens támogatása és a jegybevételek fedeznek. Kollár Imre személyében a zenekar új művészeti vezetőre és vezető karmesterre is szert tett. (Magyar Nemzet)

Értem. Évi 280 millió forintot költ a MÁV és rajta keresztül minden magyar adófizető polgár egy vasutaszenekarra?! Mi a jó büdös francnak?! Inkább a vasúti kocsik takarítására költenék, ha már ilyen jól megy nekik. . Muhaha! MÁV-nak kórház? MÁV-nak zenekar? Esetleg ha azzal foglalkozna, amivel kellene, jobban menne a szekér. A hanyagul (nem)dolgozó vasutasok kirúgásának költségeire boldogan fizetnék még többet is!

Szólj hozzá!

Címkék: máv adó adósság zenekar pazarlás

Rakétavetővel akart vadászni? Ahogy azt az újságíró elképzeli... :)

2008.07.01. 12:06 Manyizga (törölt)

Az eredeti indexes hír:

http://index.hu/politika/bulvar/vadasyfegyve/

(...)

Csúcstechnológiás hadieszközöket foglaltak le a borsodi rendőrök és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. A francia idegenlégió fegyverállományából származó haditechnikai eszközök felhasználásával a gyanúsítottak vadászni akartak Magyarországon. Az egyikük szolgált is az idegenlégióban, ő lopta ki az úgynevezett harmadik generációs csúcstechnikai eszközöket, amelyeket a magyar hadseregben sem használnak.
Nemrég fogták el azt az ormosbányai fuvarozót, akinek kamionjában átcsempészték a több mint 100 millió forintra becsült eszközöket. Az akcióban mintegy 40 rendőr vett részt. 41 darab éjjellátó készüléket, 2 lézertávmérőt, 8 elektrooptikai irányzékot, 1 lángrejtőt, 2 hidraulikus fegyverállványt és 7 fejadaptert foglaltak le. (Az eszközök egy része laptoppal összekapcsolva akár rakétaindításra is alkalmas.)

(...)

Orbitális baromságokat sikerült összehozni megint. Laptoppal összekötve egy csillagászati távcső meg műholdak lelövésére is alkalmas, ugye?

Egy állványból és a felsorolt eszközökből hogyan is jön össze, hogy rakétaindításra alkalmas?

Sehogy. De ha az újságíró logikája szerint gondolkozunk, akkor , ha egy vadász magaslesről ad le lövést, közben a magasleshez támasztva fegyverét, akkor - az újságírók szerint -  a magasles is alkalmas az éles fegyverrel való lövésre. Szakértelem felsőfokon. Nevetséges. :)

 

2 komment

Címkék: index bulvár hír címlap fegyver rakéta lángrejtő orvvadász

Miért bukott meg a kommunizmus?

2008.06.13. 09:43 Manyizga (törölt)

Erős kezdés (cím) után sajnos kevésbé erős bevezetőnek kell következnie, de ezen át kell esni.

Mit ígért a kommunizmus valójában? Azt, hogy értékközvetítő eszköz (gy.k.: pénz, kredit, fabatka, stb.) osztogatása nélkül, mindenki dolgozik saját szakmájában, hivatásában. Aztán ezért cserébe mindenki, a végzett munka arányától függetlenül, a közösen megtermelt javakból igényei szerint fogyaszt, felhasznál.

Jól hangzik ugye, hogy Sz.János rendkívüli hómunkás az éjjeli műszakból hazafelé ballagva megkíván egy 42 collos plazmatévét - melyet K.István és társai szereltek össze - és az eladó szíves segítségével hazacipeli és használja. Mert neki arra van igénye és szükséglete. Jár neki, hiszen a kommunizmus erről szól.

Ez a rendszer az emberi történelem hajnalán, ősközösség néven futott. (Bár a nevet utólag adták neki.) Nyilván már akkor feszültségek forrása volt, hogy B'targ több mammuthúst hoz haza hetente, mint G'mal, de G'mal 12 gyereke többet eszik, mint B'targ 2 porontya. Nyilván mert utóbbi naponta vadászni indult, előbbi meg inkább a barlangbeli nőket környékezte meg... :)

Na akkor ugorjunk a lényegre. Manapság mi az a terület, ahol kommunizmust építünk, hajkurászunk, de nem veszünk róla tudomást? Az egészségügy.

Egy dolog a szolidaritás, egyet is értek vele. Mindenkinek jusson ALAPellátás. Aki nem tud vagy nem akar fizetni, annak is. Várjon ő órákat a "sürgősségi" osztályon, kapjon ő több hónapra előre CT/MR időpontot. Malmozzon türelmesen fél évig, mire lesz hely az osztályon a műtétjére.

Viszont, aki fizet rendesen TB járulékot, az joggal várja el, hogy soron kívül lássák el, AKÁR a nem fizetők hátrányára. Mert csak a kommunizmusban jut mindenkinek egyformán. A kapitalizmusban mindenkinek csak annyi, amennyiért - legálisan vagy ügyeskedve - megdolgozott valahogy.

Na ezért szeretném, hogy - egy, vagy több pénztárban, az mindegy - de egyéni számlán vezessék minden TB-biztosított befizetéseit-kifizetéseit. Ezt pedig az eü. szolgáltatások igénybevételekor ellenőrizze az orvos/kórház. Aki tartós mínuszba kerül, a várjon sorára, aki viszont nem, annak jusson időpont, betegágy és a lázas homlokát hűs kézzel simogató nővérke.

Köszönjük!

 

 

2 komment

Üvegzseb és közpénzügy a középkorban

2008.06.12. 09:29 Manyizga (törölt)

1526. évi III. törvénycikk

kincstárnokká becsületes embert kell tenni, a ki a királyi jövedelmeknek gondját viselje

Minthogy ő felsége tiszteinek vétke és gondatlansága miatt nem kis pazarlás szokott előfordulni, azért, hogy az jövőre elmaradjon és megszünjék, határozták:

1. § Hogy a királyi felség azonnal válaszszon ki egy becsületes és munkás, igazságos és állhatatos kincstárnokot, ki minden bányát kivéve a beszterczei aknát, melynek kibérlése egy évig tart), sókamarát és harminczadot, huszadot, ötvenedet, századot, pénzverést és egyáltalán minden királyi jövedelmet őrizzen, és ő felsége javára igazgasson és kezeljen.

2. § És hogy ez az ő tisztségében annál biztosabb s a jövedelmek kezelésében annál állhatatosabb legyen: biztositsa őt a királyi felség, hogy a harmadik év forgása alatt tartandó szent György vértanu napi országgyülésig és, ha a királyi felségnek úgy tetszik s az illető jól szolgál, még azon tul sem fogja tisztségében háborgatni.

3. § És ez a királyi kincstárnok esküt tartozik tenni arra: hogy a királyi felség segélyével az összes királyi jövedelmeket bárki kezéből minden kedvezés nélkül ki fogja ragadni és saját kezébe veszi, igazságosan és helyesen kezeli és pazarlást senkinek sem fog elnézni; és ha akadnának pazarlók, azokat a királyi felségnek és a tanácsosoknak bejelenti és senkinek sem fog valami méltatlan dolgot megengedni, hanem gondja lesz rá, hogy mindent, a mi helytelenül történik a királyi felségnek és a tanácsosoknak bejelentsen.

 Úgy tűnik, a korrupció, a hűtlen kezelés nem újkori fogalmak. A mai adószedő hivatalnokokkal szemben viszont mintha nem lenne elvárás "egy becsületes és munkás, igazságos és állhatatos kincstárnok"-ság. Vagy ha igen, nem sokszor ellenőrzik.

Szólj hozzá!

Alternatív(?) jövőkép az gazdaságról

2008.05.30. 10:41 Manyizga (törölt)

Az emberiség ismét egy olajválság közepén - sőt az elején - tart. Az olajtermelő országok hivatalos álláspontja szerint az igényeket ki tudják elégíteni, az árrobbanást a spekuláció okozza. Azonban a nem általuk fizetett szakértők egyre nagyobb hányada véli úgy: nincs tovább, vége az olcsó olaj korszakának.

Végiggondoltam, mi lesz, ha elfogy az üzemanyag-célú olaj, az élelmiszertermeléssel. A nyugati-típusú mezőgazdaság erősen gépesített, az olajfelhasználásért cserébe relatíve kevés élőmunka-igénnyel megtermelhető a népesség élelmiszerigénye. Mi történik ha az üzemanyagok ára a jelenlegi magas szintről tovább kúszik felfelé? Nagyon egyszerű: az élelmiszertermelés önköltsége ezzel párhuzamosan fog emelkedni.

Jelenleg az élelmiszerárak mesterségesen vannak alacsony szinten tartva. Nemzeti és nemzetközi támogatási rendszerek működtetésével. Ennek több előnye és hátránya is van.

A legfontosabb előnyök:

  • gazdaságtalan művelésű területeket is megművelnek tulajdonosaik (a támogatásból élnek valójában)
  • a lakosság jövedelmének relatíve csekély részét kénytelen élelmiszerre költeni
  • az ipari termékek és a szolgáltató szektor termékeire nagyobb a kereslet, többet költenek rá, többen tudnak megélni abból, hogy nem termelnek valódi értéket, hanem másoknak nyújtanak szolgáltatásokat

A legfontosabb hátrányok:

  • az élelmiszerek ára az ipari termelés és fogyasztás növekedésétől és adóztatásától függ
  • nem ösztönzi az önellátást élelmiszerből országos szinten
  • jelenleg jól eladható, de élelmiszergazdasági szempontból értéktelen növények termélésére ösztönöz (olajrepce, energiafű, energiaerdő, stb.)

Mi fog történni, ha nem lesz elég üzemanyag a sokszáz hektáros táblák műveléséhez?

 

Két alternatíva létezik. Az egyik, hogy a mezőgazdaság átáll az önellátásra, és a saját maga által megtermelt (bio)üzemanyaggal műveli a földet. Sőt, a gazdaság más szereplői számára is tud értékesíteni belőle.

A biodízel termelése jelenleg főleg azért környezetkárosító, mert mindenáron olyan üzemanyagot akarnak előállítani a nyersen kipréselt növényi olajból, amivel a jelenlegi dízelmotorok átalakítás nélkül üzemelhetnek. Sokkal előremutatóbb lenne, ha inkább olyan motorokat kezdenének el fejleszteni, amelyek működnek nyers repceolajjal. A legtöbb harckocsi-dízel pl. ilyen. Mindenevő. Persze azoknál az egyéb károsanyag-kibocsájtási értékek elég magasak, gondoljunk csak egy 120mm-es HEAT ágyúlövedék (stílszerűen: malac) környezetkárosító hatására...

A másik lehetőség a Kubai Út. Hivatalosan szerves mezőgazdaságnak hívják. Mifelénk erről kevés helyen tudnak, de 1989-ben Kuba válaszút elé került. A Szovjetunióból érkező olcsó olajszállítás - egyik napról a másikra - megszűnt.

Az olajhiány miatt csökkenteni kellett a szállítási, hűtési, raktározási költségeket, a mezőgazdaságot közelebb vitték a városokhoz, városi mezőgazdaságot kellett teremteni. (Havannában él az ország lakosságának 20%-a). A városok kertjeiben, szabad területein élelmiszertermelés kezdődött, 1998-ban Havannában már 8000 kertet tartottak nyilván. Ezek nagysága néhány m2 és 3 ha között van. Többféle létezik: magánkertek; belterjes gazdálkodású kertek sok komposzt felhasználásával; munkahelyiek; egyéni kisgazdaságok a városok körül; nem központosított önálló állami gazdaságok a munkások részesedésével.

Szarvasmarhákkal kellett helyettesíteni a traktorokat; a növényvédőszerek helyett szerves gazdálkodást ill. integrált növényvédelmet valósítottak meg; a városokból embereket irányítottak (vissza) falura. Időszakos falusi munkát akarnak megvalósítani, ennek érdekében megfelelő házakat terveznek, jó szolgáltatásokkal s a városiak ott dolgoznak majd két héttől két évig terjedő időszakokban.

Magas a kutatók aránya: a karib térség lakosságának 2%-a él itt, de a kutatók 11%-a. Sokan közülük korábban is ellenezték a mezőgazdasági nagyüzemi módszereket, most új lehetőségeket dolgoztak ki. Mintegy 200 rovartani kutatóállomás segíti a természetes, biológiai védekezést. Például a kivágott banánszárakat mézzel kenik be, az vonzza a hangyákat, a rovarokat befogják, elviszik a batáta földekre, s azok elpusztítják a batáta-férgeket. - Az országban 173 gilisztás komposztáló központban 93.000 tonna természetes komposztot állítanak elő.

Mindennapos a forgó-gazdálkodás, a zöldtrágya használata, a köztes vetés.
A nagybirtokokon csökkent a hozam, de a kicsikben nőtt a termelékenység - (lásd erről Rossett cikkét ugyanezen Ecologist számban. ) Jules Pretty ír arról, hogy 17 afrikai országban 730.000 kisgazdaságban vegyszermentes termelés mellett a gabonahozamuk 50-100%-kal nőtt.

Kuba túl van az élelmiszer- válságon. 1996-1997-ben 10 alapvető élelmiszerből többet termeltek, mint korábban bármikor.

Azonban a láthatáron felhők gyülekeznek. "A birodalom visszaüt", mint Pretty írja: Castro régi gárdájából nem mindenki ért egyet a felvázolt zöld jövővel. Kuba is érdeklődik a biotechnológia iránt. Helyi szinten már alkalmazzák és nincs arra mutató jel, hogy Kuba csatlakozni akarna a génpiszka-mentes világhoz, de legalább Kuba nem áll a tudományt beszennyező nemzetekfelettiek ellenőrzése alatt.

forrás

Az élelmiszerválságon felül "természetesen" az energiaválság is megoldás után kiáltott:

Kuba a megújuló források útján

Gondot okoz az olaj hiánya. 200 kicsiny vízerőművet építettek a hegyekben, ezek közül 180 már működik. 5700 szélmalmot üzemeltetnek. Intézetet létesítettek a napenergia hasznosításának kidolgozására, jelenleg mintegy 350 naphőgyűjtő működik. A cukorgyártás melléktermékei jó energiaforrást jelentenek, ez évente 700.000 tonna kőolajat pótol, az egyéb hulladékokból, trágyából előállított biogáz további 370.000 tonnát. Energiaszükségletük 30%-át a biomasszából fedezik.

Takarékosság: Mindenki kerékpározik, mert ez szükséges, akár 50 km-es utat is megtesznek ezen a járművön. Ezek egysebességes gépek, amelyekből az elmúlt években 1 milliót hoztak be Kínából. Havannában mintegy 800.000 kerékpár van. Nemsokára gyártani is fogják.

Gyógyszert is keveset tudnak behozni, nagy súlyt fektetnek a hagyományos, azaz természetes hatóanyagokra. Az orvostanhallgatók tanulmányozzák ezeket a módszereket (pl. az akupunktúrát, homeopátiát)

 

forrás

Elgondolkodtató események és eredmények. Az USA gazdasági blokádja nem volt képes megroppantani a kubai gazdaságot, annak ellenére, hogy olajigényét hirtelen nem volt képes kielégíteni.

Még fontosabb elgondolkozni azon, hogy mi történik, ha az ipar és a szolgáltatási szektor jövedelemtermelő képessége drasztikusan csökkenni fog? (Erre az olajárak emelkedése miatt egyre inkább számítani kell.) Egyre kevesebb adót fizet majd a gazdaság ezen két területe. Egyre kevesebb támogatás fog jutni ezért a mezőgazdasági termelőknek. Azok pedig egyre inkább kénytelenek lesznek árat emelni. A városi lakosság jövedelmének egyre nagyobb hányadát fogja élelmiszerre költeni, ezzel párhuzamosan az ipari-szolgáltató szektor termékeiből egyre kevesebbet fog fogyasztani, ezért azok jövedelmezősége és adófizetési képessége tovább csökken...

Mi fog történni? Megindul a plázacicák és panellakó jómunkásemberek kitelepülése vidékre. A vidék jövedelemtermelő képessége jelentősen felerősödik, sajnos az ipari-szolgáltató városok kárára. A termőföld értéke megsokszorozódik, visszatér a feudalizmus és vele a Ius Primea Noctis. Halleluja! :)))

... de addig is, amíg mindez be nem következik, figyeljünk oda, mennyi élelmiszert dobunk ki, csak mert "tegnapi kenyér, picit megszáradt már...". Az Egyesült Államokban minden állampolgár élelmiszerrel való ellátása 1600 liter üzemanyag fogy el. Ha kidobta a lejárt tejet, tegnapi kenyeret, akkor is, már megtermelték...

 

 

7 komment · 1 trackback

Címkék: jövő kerékpár bicikli mezőgazdaság kuba erőmű jövőkép alternatív ipar géntechnológia élelmiszer biodízel áremelkedés pazarlás bioüzemanyag biogazdálkodás olajválság termőföld szerves élelmiszerválság energiaválság élelmiszertermelés termelési válság

Második nekifutás

2008.04.21. 08:30 Manyizga (törölt)

 

 

Már volt egy blogom, de nem tudok belépni bele. Itt a blog.hu -n csináltam két vagy három éve szerintem. A jelszavam oké, csak elveszett a kibertérben. Na mindegy.

Vonatozom. Naponta 2x1 órát. Ezzel részemről a tömegközlekedés letudva. Munkahelyem és lakóhelyem 5-5 perc gyalog/bringával az állomásoktól, úgyhogy ez elég nyerő helyzet. Ma reggel olyan beszélgetésnek voltam akaratlan fültanúja, ami ismét elgondolkoztatott. A kettővel arrébb ülő leányzó elhagyta egy másik vonaton a mobilját. Egy útitárssal próbálta meg hívni a telefont. Aztán az állomást (a jegyvizsgáló adott neki telefonszámot), a szüleit, barátait. Percenként indított egy telefonhívást vagy fogadott egyet. Az eredmény: előbb még kicsöngött a telefon, aztán már nem. Kikapcsolták. Valaki megtalálta. A csajszi teljesen összeomlott, és szinte sütött belőle az idegesség, hogy akkor most mi lesz, az első vonattal megy vissza és hasonló gondolatok ömlöttek elő belőle.

Ekkor kezdtem azon morfondírozni, hogy vajon miért vesznek az emberek olyan drága telefont, amelynek elvesztése ilyen lelki sokkot okoz számukra. Jómagam három mobillal közlekedek (még soha nem hagytam el egyet se), de ezek közül kettő értéke a 10.000 Ft-os kategória alatti. A harmadik egy PDA-telefon, de azzal meg nem telefonálok. (Ez egy másik történet.)

Magamban már el is könyveltem, hogy a csaj biztos két év hűséggel vette meg élete csúcstelefonját, amit most szépen el is veszített. Aztán fordult a kocka: kiderült, hogy egy 90Ft-os vodkafone telefonról van szó! Most akkor 90Ft-on hisztizik a csaj?? Még ha egy 2GB-os microSD kártya van benne (valószínű, hogy a Samsung E250-esről lehet szó), akkor is maximum 10.000 Ft-ot vesztett. Minden más pótolható. Avagy pont ez a baj? A memóriakártya? Vajon mi lehet rajta? :))

2 komment