HTML

BinaryWorld

Feketén-fehéren. A világ.

Friss topikok

Linkblog

Vészesen fogy India vízkészlete

2009.08.13. 23:08 Manyizga (törölt)

Mi, magyarok, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy van víz a földben, csak egy kutat kell fúrni. (Ahogy az arabok vannak az olajjal most. Még.) Sajnos a víz is el tud fogyni:

Vészesen fogy India vízkészlete *

Index | 2009. augusztus 13.

Túl sok vizet fogyaszt India mezőgazdasága, nem bírja a természetes vízkészlet. Évente négy centit csökken a talajvíz szintje, hat év alatt több víz tűnt el, mint amennyi fél év alatt lefolyik a Dunán. A NASA Grace (Gravity Recovery And Climate Experiment) műholdpárosa, ami a Föld gravitációs mezejének változását méri, aggasztó adatokat közölt: lassan eltűnik a víz Indiából. Néhány napja az indiai kormány is egy hamarosan bekövetkező vízválság veszélyéről szóló közleményt adott ki, aminek realitását a műhold mérései megerősítik: évente négy centiméterrel csökken a talajvíz szintje India egyes részein. A legveszélyeztetettebb régió az ország északnyugati része, ahol Delhi, a főváros is található. hirdetés A meteorológiai adatok szerint az esőzés átlagos vízhozamában nincs számottevő változás, legfejlebb annak a területi, illetve az évszakokon belüli eloszlásával (egyre gyengébb a monszun hatása), a vízhiány oka tehát nem az, hogy kevesebb víz kerül be a rendszerbe, hanem az, hogy több kerül ki. Ennek fő oka a mezőgazdaság, azon belül is a rizstermelés, ami óriási mennyiségű vizet igényel. Ezt kutakból és folyókból szerzik be, és a vízkészletek, meg a természetes utánpótlás nem képes tartani ezzel a lépést. A NASA mérései szerint az elmúlt hat évben 109 köbkilométernyi víz tűnt el Északnyugat-Indiából, ami nagyjából hatvan Balatonnak, vagy a Duna 200 napi vízhozamának felel meg. A BBC-nek nyilatkozó [1] dr. Raj Gupta, a Science szakfolyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője azt mondta, félő, hogy a helyzet exponenciálisan gyorsulva fog tovább romlani, ahogy a régióban gyengébb monszunok és a gyakrabb szárazságok miatt egyre inkább rákényszerül a mezőgazdaság a föld alatti vízkészlet kizsigerelésére. Gupta szerint megoldást jelenthetne, ha a rizs helyett átállnának kisebb vízigényű növények, például kukorica termelésére, de ez elég problémás lenne az országban, ahol évezredes hagyományai vannak a rizs termelésének és fogyasztásának.

 

Forrás

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://binary.blog.hu/api/trackback/id/tr361308182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

queenga 2009.11.12. 14:27:39

A rizzsel annyi gond legyen, majd mi exportálunk :D

(Uis, mik vannak, nekünk meg már exporttermék a rizs a korábbi jelentős importtal szemben:) s még mintegy ezer hektáros területnövelésre lenne lehetőségünk - van itt még tartalék!)

Manyizga (törölt) 2009.11.12. 14:33:21

Az gond, hogy árasztásos technikával termeszteni a rizst rengeteg erőforrást igényel.
1, víz (öntözni se tudunk annyi területet, mint kéne, nemhogy rizs miatt árasztani)
2, lánctalpas technika a műveléshez

Nem árasztásos technikával termesztve meg egyéb gondok jönnek elő, ha jól tudom/emlékszem.
süti beállítások módosítása