HTML

BinaryWorld

Feketén-fehéren. A világ.

Friss topikok

Linkblog

Miért bukott meg a kommunizmus?

2008.06.13. 09:43 Manyizga (törölt)

Erős kezdés (cím) után sajnos kevésbé erős bevezetőnek kell következnie, de ezen át kell esni.

Mit ígért a kommunizmus valójában? Azt, hogy értékközvetítő eszköz (gy.k.: pénz, kredit, fabatka, stb.) osztogatása nélkül, mindenki dolgozik saját szakmájában, hivatásában. Aztán ezért cserébe mindenki, a végzett munka arányától függetlenül, a közösen megtermelt javakból igényei szerint fogyaszt, felhasznál.

Jól hangzik ugye, hogy Sz.János rendkívüli hómunkás az éjjeli műszakból hazafelé ballagva megkíván egy 42 collos plazmatévét - melyet K.István és társai szereltek össze - és az eladó szíves segítségével hazacipeli és használja. Mert neki arra van igénye és szükséglete. Jár neki, hiszen a kommunizmus erről szól.

Ez a rendszer az emberi történelem hajnalán, ősközösség néven futott. (Bár a nevet utólag adták neki.) Nyilván már akkor feszültségek forrása volt, hogy B'targ több mammuthúst hoz haza hetente, mint G'mal, de G'mal 12 gyereke többet eszik, mint B'targ 2 porontya. Nyilván mert utóbbi naponta vadászni indult, előbbi meg inkább a barlangbeli nőket környékezte meg... :)

Na akkor ugorjunk a lényegre. Manapság mi az a terület, ahol kommunizmust építünk, hajkurászunk, de nem veszünk róla tudomást? Az egészségügy.

Egy dolog a szolidaritás, egyet is értek vele. Mindenkinek jusson ALAPellátás. Aki nem tud vagy nem akar fizetni, annak is. Várjon ő órákat a "sürgősségi" osztályon, kapjon ő több hónapra előre CT/MR időpontot. Malmozzon türelmesen fél évig, mire lesz hely az osztályon a műtétjére.

Viszont, aki fizet rendesen TB járulékot, az joggal várja el, hogy soron kívül lássák el, AKÁR a nem fizetők hátrányára. Mert csak a kommunizmusban jut mindenkinek egyformán. A kapitalizmusban mindenkinek csak annyi, amennyiért - legálisan vagy ügyeskedve - megdolgozott valahogy.

Na ezért szeretném, hogy - egy, vagy több pénztárban, az mindegy - de egyéni számlán vezessék minden TB-biztosított befizetéseit-kifizetéseit. Ezt pedig az eü. szolgáltatások igénybevételekor ellenőrizze az orvos/kórház. Aki tartós mínuszba kerül, a várjon sorára, aki viszont nem, annak jusson időpont, betegágy és a lázas homlokát hűs kézzel simogató nővérke.

Köszönjük!

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://binary.blog.hu/api/trackback/id/tr39517808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tappancs 2008.07.16. 08:46:42

a mostani zűrzavarban bizonyára megnyugvást hozan azoknak, akik becsületesen fizetnek.
ámde ezt már nem Biztosításnak hívják.

kintornas 2019.12.08. 10:53:51

Ez a sztori nem hómunkásokról szól. Távolról sem...

A szocialista rendszernek úgy lett vége, hogy szétszabotálta (Csernobil, Bős-Nagymaros, IMF, infláció, áruhiány, gyógyszerhiány, orvosi ellátás megtagadása a nyomorultaktól, az oktatás idomítássá züllesztése stb.) és adminisztratíve felszámolta az értelmiség. Az Acélember halála után ez módjukban állt.

És azért számolták fel, mert büdös volt nekik a proletárdiktatúra.

Ennyi.
süti beállítások módosítása